Obiective Turistice Dobrogea

Obiective Turistice Dobrogea

Dobrogea nu înseamnă numai mare şi deltă. Provincia multiculturală a adunat de-a lungul secolelor vestigii, istorie şi monumente de la mai toate etniile care s-au perindat la un moment dat pe ţărmurile Mării Negre, fie că este vorba de grecii şi romanii din antichitate sau de turcii otomani din evul mediu.

Iar în spatele culturii se află un cadru natural în care se îmbină stepa, dunele marine, peşterile răcoroase, pădurile de stejari, lacurile şi broaştele ţestoase.

Tulcea

img_manastirea_saon_tulcea_2016

Manastirea Saon

Mânăstirea este așezată pe malul bălții Saon, care se spune că și-ar fi luat numele, de la luminișul de apă, ce se deschide alături de mănăstire. Acest luminiș ia forma unei căldări, tuci sau ceaun. Termenul vine din limba slavă ”Caon”, iar pe românește se citește Saun”. Balta Saonului este alimentată de Dunăre prin canalul Călugărul. Inițial, Saon a fost un schit de călugări, aflat sub administraţia mânăstirii Celic-Dere, pentru ca mai târziu, în anul 1930, să devină o mănăstire de maici.

img_faleza_tulcea_2016Faleza din Tulcea

Faleza din Tulcea a fost construita pentru a preveni inundarea intregului oras, ferind astfel de orasul de apele involburate ale Dunarii. Pe Faleza din Tulcea sunt amplasate numeroase spatii comerciale ce expun spre vanzare diferite accesorii, dar si obiecte traditionale ale regiunii. De asemenea, numarul restaurantelor este la fel de mare, cei ajunsi in aceste locuri putand poposi cateva clipe pentru a admira privelistea oferita de apele Dunarii. Prima atestare documentara a orasului Tulcea dateaza din secolul III, inainte de Hristos, fiind mentionat intr-un document de Dionor din Sicilia, orasul purtand numele in acele vremuri de Aegyssus. In anul 1506, consulul Andrei Taranowski face referire la orasul Tulcea pentru prima data de la aparitia acestuia, in jurnalul sau de calatorie. Incepand din acele momente, orasul Tulcea va purta acest nume.

img_biserica_lipovineana_din_tulcea_2016Biserica Lipoveneasca din Tulcea

Biserica Lipoveneasca din Tulcea a fost construita spre a servi folosintei rusilor lipoveni din oras, una dintre cele mai numeroase comunitati. Biserica reprezinta un adevarat monument istoric si de cultura pentru localnici, aceasta fiind construita in anul 1857 de catre sutele de credinciosi rusi veniti de peste granitele vecine si stabiliti in aceste locuri. Chiar daca initial Biserica nu era slujita de catre preoti, ulterior autoritatile au hotarat sfintirea acesteia in anul 1910, ceea ce a permis preotilor rusi sa vina sa slujeasca.

img_manastirea_celic_dere_tulcea_2016Manastirea Celic Dere

Manastirea Celic Dere este situata in comuna Frecatei, judetul Tulcea. Conform documentelor care exista, prima biserica in acest loc a fost ridicata la inceputul secolului al XIX-lea, pe locul unde se afla, astazi, cimitirul, de “arhiereul” Athanasie Lisivencof. Cei care au construit manastirea erau niste calugari ardeleni si basarabeni care fusesera in Grecia la Muntele Athos. Icoana facatoare de minuni a Domnului Iisus Hristos se afla in patrimoniul Manastirii Celic Dere. Ea a ajuns in aceste locuri pe vremea razboiului ruso-turc din anii 1806-1812. Este asezata spre inchinare in biserica Paraclis a manastirii. Mai este numita si „Icoana care se curata singura” deoarece, desi in trecut era in totalitate innegrita, in timp chipul Mantuitorului s-a luminat in mare parte.

img_cetatea_noviodunum_tulcea_2016Cetatea Noviodunum

Cetatea Noviodunum se afla in localitatea Isaceea, judetul Tulcea, este o veche fortificatie romana, fiind una dintre cele mai vechi cetati din Dobrogea. Datorita pozitiei sale geografice, cetatea Noviodunum a avut un important rol strategic si economic inaintea venirii romanilor, care s-a accentuat in perioada romana, romano-bizantina, medie-bizantina si in evul-mediu. Descoperirile arheologice, din prima epoca a fierului, getica, elenistica, apoi pastrarea de catre romani a numelui de origine celtica mentionat in unele surse literare, ne arata ca asezarea romana a suprapus una getica. Cetatea Noviodunum a fost baza flotei fluviale romane Clasis Flavia Moesica. S-au pastrat ruinele cetatii si unele resturi ale asezarii civile. In acest loc, cu mult timp inainte, in cadrul expeditiei sale impotriva scitilor din anul 514 i.Hr., Darius a deplasat o impresionanta armata compusa din 600.000 oameni, dupa cum povesteste Herodot.

img_cetatea_troesmis_tulcea_2016Cetatea Troesmis

Troesmis este o cetate getica aflata in nord-vestul Dobrogei de astazi, pe malul Dunarii, langa Balta si fostul catun Iglita. Situata pe malul bratului Macin al Dunarii, in dreptul localitatii Turcoaia, Troesmis a fost de-a lungul intregii perioade antice un important punct strategic, cea mai veche mentiune a sa fiind in Ponticele lui Ovidius. Apoi este mentionata de catre Ptolemeu, ca fiind un lagar al legiunii a V-a Macedonica.

img_cetatea_romano_bizantina_dinogetia_tulcea_2016Cetatea romano-bizantina Dinogetia

Cetatea romano-bizantina Dinogetia, se gaseste in comuna Jijila, la 11 km de Macin si 5 km de Garvan, judetul Tulcea. Despre cetate se aminteste prima data in sec. II d.H. de geograful Ptolemeu. Cetatea Dinogetia, este situata pe o mica insula numita nu intamplator de localnici „Bisericuta”.  Asezerea a beneficiat de o pozitie naturala dominanta, cu vizibilitate spre malul stang, de la Barbosi-Galati pana la Aliobrix si, fiind inconjurata de ape. S-au gasit mai multe caramizi cu stampila legiunii I Iovia Scythica si in apropierea cetatii, un cuptor de ars tigla datat cu monede de la Diocletian si Maximian. Caramizi cu stampila legiunii a V-a Macedonica, Cohorta I Cilicum, Cohorta a II-a Mattiacorum si Classis Flavia Moesica, numeroase fragmente ceramice si monede din sec. I—III d.C. confirma existenta unei fortarete romane la „Bisericuta” si inainte de Diocletian, dar ruinele ei n-au fost identificate.

img_cetatea_argamum_tulcea_2016Cetatea Argamum

Situata in localitatea Jurilocva, din judetul Tulcea, cetatea se afla amplasata intr-un peisaj destul de placut, oferind o panorama asupra lacului Razim. Initial cetatea a purtat numele de Orgame si a fost cladita in secolul VII-VI i.Cr. Chiar daca astazi nu mai putem admira vestigiile de altadata, putem, totusi, sa ne facem o idee asupra a ceea ce a fost odata o astfel de cetate pe teritoriul tarii noastre.

img_cetatea_enisala_tulcea_2016Cetatea Enisala

Cetatea Enisala sau Heracleea este situata in judetul Tulcea, Dobrogea si face parte din randul constructiilor genoveze de pe teritoriul Romaniei. Situata in satul Enisala, comuna Sarichioi, la 8 km de Babadag, este o cetate medievala, care a fost stapanita de turci, din sec. al XIV-lea, avand un rol foarte important din punct de vedere comercial, la gurile Dunarii. Initial cetatea a fost construita de puterea imperiala bizantina si cea comerciala genoveza, in sec XIII in perioada domniei lui Mircea cel Batran, cetatea a trecut in stapanirea Tarii Romanesti, apoi odata cucerita de turci a reprezentat locul in care s-a instalat garnizoana militara otomana. Cetatea initiala avea forma poligonala si ocupa o suprafata de 0,3 hectare. In ultima perioada a fost supusa unui proces amplu de restaurare. Astazi se mai pastreaza 5 turnuri rectangulare.

img_parcul_national_muntii_macinului_2016Parcul National Muntii Macinului

Parcul National Muntii Macinului este format din doua zone din Podisul Dobrogei, zona centrala a Muntii Macinului si Culmea Pricopanului. Suprafata parcului este de aproximativ 11.200 ha. Aproape toata suprafata Parcului National Muntii Macinului este acoperita de paduri care asigura stabilitatea ecologica si habitat optim pentru speciile erbacee deosebite, multe dintre ele fiind rare pentru tara noastra dar si pe plan international.

Parcul detine si protejeaza o serie de stepe, specifice platoului moesic din Dobrogea, de colilie si de cimbrisor dobrogean si paduri de tei, carpinita, stejar brumariu si stejar pufos cu bujorul. Ghiocelul cu frunze indoite, clopotelul dobrogean, garofita pitica de stanca, merinana, sunt cateva specii din cele 6 care se gasesc in parc, de o valoare internationala incluse in Lista Rosie Europeana in categoria “vulnerabile”.

Balaurul dobrogean, broasca testoasa, vulturul plesuv, dumbraveanca, vipera cu corn, ciocanitoarea neagra sunt doar cateva din speciile rare protejate pe plan international, care le regasim in parc. In Parcul National Muntii Macinului se gasesc o varietate de fluturi, pasari, reptile si manifere printre care amintim: dihorul patat, popandaul, pisica salbatica, vulpea, cerbul carpatin, jderul de piatra, capriorul, iepurele, mistretul, fazanul, ciocanitoarea neagra, soimul dunarean etc.

img_complexul_lagunar_razim_sinoe_delta_dunarii_2016Complexul lagunar Razim – Sinoe

Geneza Complexului lagunar Razim – Sinoe de peste 1.000 de ani a avut la baza influenta Deltei Dunarii care a transportat aici o serie de depuneri sub forma de aluviuni, pe de o parte, cat si migrarea curentilor litorali spre est. Acest proces derulat in timp, a avut drept rezultat sub actiunea marcanta a marii, formarea tarmul vechiului Golf Halmyris si au creat conditii favorabile formarii unor alte tarmuri care au inchis Complexul lagunar Razim – Sinoe.

Complexul lagunar Razim – Sinoe are in componenta sa: Lacul Razim; Lacul Sinoe si lacurile Golovita, Zmeica, Babadag, Nuntasi si Tuzla. Pe raza complexului lagunar se regasesc si unele insule dintre care amintim: Insula Popina si Insula Bisericuta.

img_microrezervatia_naturala_constanta_2016Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Una dintre cele mai de pret comori ale tarii noastre este acest incantator paradis ce a luat nastere la varsarea Dunarii in Marea Neagra. Delta Dunarii, denumita deseori cel mai tanar pamant al Romaniei, s-a format intr-un golf al Marii Negre in timpul erei glaciare si a evoluat in stransa legatura cu cele trei brate ale sale. In zilele noastre Delta Dunarii este cuprinsa intre cele trei brate de revarsare ale Dunarii: Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe.

In prezent, Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii reprezinta cea mai importanta zona umeda din regiunea centrala a Europei si a doua din intregul continent, cuprinzand o suprafata totala de 5050 kilometri patrati, dintre care 4340 se afla pe teritoriu romanesc. Acest colt de tara, acoperit de apele Dunarii din care se ridica din loc in loc cate un ochi de pamant, se mandreste cu cea mai bogata fauna ornitologica si ihtiologica de pe batranul continent european si cu o vegetatie ce cuprinde mai mult de 1200 de specii de plante si copaci.

img_manastirea_stipoc_delta_dunarii_2016Manastirea Stipoc

Singura manastire din Rezervatia Delta Dunarii este Manastirea Stipoc, fiind cunoscuta si sub numele de Schitul Sfantul Atanasie. Singura cale de acces catre manastire este pe calea apei. Schitul Sfantul Atanasie este un schit de calugari de rit vechi ortodox, staroveri, construit in intregime din lemn, situat langa vechiul Catun Caslita. Lacasul de cult este format dintr-o bisericuta mica din lemn, construita in stil moldovenesc, cateva chilii ale calugarilor ce nevoiesc aici, trapeza manastirii, locul unde se ia masa, iar in spate o gradina cu sera. In curtea manastirii, de jur imprejur sunt plantate sute de flori.

img_padurea_letea_delta_dunarii_2016Padurea Letea

Accesul in Padurea Letea se face numai cu insotitor (un agent al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii), deoarece este o zona strict protejata – in caz contrar, se risca o amenda destul de substantiala.

Este singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Aici se pot observa cateva mii de specii vegetale, mai multe zeci fiind chiar unicat in Europa sau in lume. Plantele exotice care se gasesc  in acesta zona au aparut datorita semintelor aduse din Africa de catre pasarile migratoare. Exista si specii de plante rare, precum orhidea, asparagus si liana (planta de origine mediteraneeana, care atinge aici limita cea mai nordica de raspandire din Europa, dand padurii un caracter tropical, fiind totodata supusa unui regim de ocrotire).

Vizitatorii pot intalni si niste dune mari, cu nisip alb si fin, numai bun de facut plaja, iar din loc in loc sunt amenajate popasuri, cu bancute de lemn, unde poti sa te opresti si sa te odihnesti sau sa te relaxezi.Printre locatarii padurii se innumara viperele, vulturul codalb si caii salbatici. Cei aproximativ 2.500 de cai salbatici din Padurea Letea, sunt ultimii din Europa, fiind considerati, pe drept cuvant, o adevarata comoara a Romaniei.

img_sulina_2016Sulina

Sulina este cel mai estic oras al Romaniei si are un statut unic prin prisma faptului ca este oras – port si la Dunare si la Marea Neagra, fiind si cel mai jos oras al tarii, la doar 4 metri in medie deasupra nivelului marii.

In oras se gaseste un cimitir maritim, unic in Romania si chiar in Europa. Un obiectiv turistic de importanta al orasului este Farul din Sulina, construit in anul 1802. Tot aici trebuie mentionat si Palatul Comisiei Europene a Dunarii de Jos, monument de arhitectura laica, construit in 1860 de Comisia Europeana a Dunarii, in stil neoclasic. In oras se mai regaseste si Casa Memoriala Jean Bart, scriitor roman de seama si elevul lui Ion Creanga si intemeietorul Ligii Navale Romane dar si Uzina de apa, conform legendei, Regina Olandei vizitand delta, coborand din vapor, a cerut un pahar de apa si a ramas mirata de faptul ca intr-un port cu activitate intensa, apa de baut nu este filtrata si a ordonat constructia castelului de apa si a retelei de distributie in anul 1897, acesta fiind darul ei catre Portul Sulina.

img_moscheea_azizie_tulcea_2016Moscheea Azizie – Tulcea

Moscheea Azizie, cea mai mare moschee construită de Imperiul Otoman în Dobrogea, a fost ridicată în anul 1877 de către conducătorul local Izmail Paşa. Declarată monument istoric şi de arhitectură, geamia este cel mai important lăcaş de cult pentru comunitatea musulmană din Tulcea. Construită din piatră cioplită cu o grosime de 85 cm, geamia are nu mai puţin de 32 de ferestre, din care 18 amplasate în zona superioară, pentru a asigura lumina terasei interioare care împrejmuieşte geamia pe trei laturi, şi 14 ferestre în zona inferioară. Construcţia are doar o cameră ce serveşte drept sală de rugăciuni. La intrarea din faţă, în interior, este prevăzută cu o treaptă înaltă unde credincioşii îşi lasă încălţămintea. Lângă clădire se află minaretul înalt de 25 m, cu un diametru de 3,55 m. Moscheea este situată în centrul oraşului, pe str. 14 Noiembrie, la mică distanţă de Hotel Delta.

img_casa_avramide_tulcea_2016Casa Avramide

Construită la sfârşitul secolului XIX de către Alexandru Avramide, un mare întreprinzător local, Casa Avramide este considerată o locuinţă de lux. Ea se remarcă prin încăperile de la nivelul parterului, prevăzute cu uşi în două canate si decorate cu stucatură şi plafoane pictate, dar şi prin cele două faţade principale, dintre care una cu o scară monumentală din mozaic de marmură. Recent reabilitată (2007-2013), casa prezintă elemente legate de istoria modernă a oraşului Tulcea.

La demisolul Casei Avramide s-a deschis în 2013, primul Art Café din Tulcea, din dorinţa de a oferi o altă variantă de petrecere a timpului liber: stand-up comedy, teatru, cercuri literare. Acesta este doar un prim pas spre transformarea Tulcei într-un veritabil centru cultural.

img_acvariul_din_constanta_2016Constanta

Acvariul din Constanta

Acvariul este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanta a fost pentru o lunga perioada de timp prima si singura institutie publica de acest gen din tara noastra. Cladirea care gazduieste acvariul a fost construita la inceputul secolului XX ca anexa a Cazinoului si a functionat ca restaurant pana la reamenajarea ei pentru destinatia actuala. Spatiul expozitional al Acvariului este destinat prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica, dar si unor expozitii temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatica si pescuit marin. De-a lungul timpului Acvariul din Constanta a adunat peste 100 de specii de pesti si vietuitoare marine care apartin unor zone geografice diverse. Tinand cont de criterii ecologice, biogeografice si taxonomice, Acvariul constantean este structurat in trei sectii: Marina, Dulcicola si Pesti Exotici. Sectia Marina este cea mai mare si mai reprezentativa sectie a Acvariului si adaposteste specii de pesti si nevertebrate intalnite in Marea Neagra si migratori din Marea Mediterana.

img_parcul_arheologic_din_constanta_2016Parcul Arheologic din Constanta

Parcul arheologic din Constanta reprezinta un spatiu cu vegetatie bogata in care spiritul vechii cetati Tomis este inca viu. Parcul se intinde pe o suprafata generoasa, intre Primaria Constanta si bulevardul Ferdinand, iar aleile sale par a fi sali de expozitie dintr-un muzeu de istorie. Acestea sunt incadrate de coloane, vase de ceramica si alte vestigii istorice care dateaza din perioada romano-bizantina a cetatii.

Latura de parc dinspre bulevardul Ferdinand este inca marginita de zidul roman de incinta, constructie ce dateaza din secolul al III-lea d.Hr. si care prezinta doua porti de intrare in cetate. Tot aici pot fi observate ramasitele Turnului Macelarilor, refacut in timpul lui Iustinian, si o serie de alte fragmente arhitectonice ale Tomisului antic. Pe peretele cladirii aflate in extremitatea estica a parcului se poate observa Harta asezarilor antice din Dobrogea, un obiectiv realizat la scara mare si confectionat din piatra naturala.

img_cazinoul_din_constanta_2016Cazinoul din Constanta

O cladire impunatoare care emana inca aerul perioadei sale de glorie, Cazinoul “vegheaza” tarmul Marii Negre de peste 130 de ani. Incepturile Cazinoului se leaga de trecerea Dobrogei sub administratie romaneasca, fiind prima cladire ridicata la malul marii dupa incheierea dominatiei otomane. Mai precis, piatra de temelie a Cazinoului a fost pusa in anul 1880. In anul 1903, edilii locali decid ca este momentul ca orasul Constanta sa aiba un cazino modern, asemanator celor care “insufleteau” riviera franceza. Sarcina intocmirii proiectului ii revine lui Daniel Renard, un arhitect roman de origine franceza care locuia in Constanta. Acesta avea sa conceapa o cladire in stil Art Nouveau, devenind promotorul acestui curent in Romania.

In prezent, cladirea Cazinoului “strajuieste” malul marii, asteptand sa-si recapete stralucirea de odinioara. El poate fi vizitat gratuit, insa o astfel de incursiune necesita o atentie sporita, avand in vedere starea actuala a edificiului. Chiar daca ponosit de trecerea timpului si cazut in nepasarea autoritatilor locale, interiorul Cazinoului adaposteste inca marturii ale luxului de inceput de secol XX.

img_farul_genovez_constanta_2016Farul Genovez

Farul Genovez este un monument care poate trece foarte usor neobservat, insa frumusetea si importanta sa pentru istoria orasului Constanta sunt de necontestat. Farul Genovez este amplasat pe faleza orasului, intre Cazino si fostul Hotel Carol (astazi, Comandamentul Marinei). In ciuda numelui, monumentul nu are nimic in comun cu genovezii. Farul ii calauzea pe marinari cu ajutorul luminii sale albe care se inalta la 21 de metri deasupra marii si avea o vizibilitate de circa 5 kilometri in larg. Spre deosebire de alte constructii de acelasi tip, lumina farului de la Constanta nu se rotea. Stabilimentul a functionat pana in anul 1905, atunci cand a fost inlocuit cu un far modern, devenind in acel moment unul dintre cele mai cunoscute si pitoresti monumente ale orasului Constanta.

img_microrezervatia_naturala_constanta_2016Microrezervatia Naturala Constanta

Microrezervatia din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii este un loc unic in Constanta. Inaugurata in anul 1985, Microrezervatia se intinde pe o suprafata de cca 6 ha din care 2 ha reprezinta luciu de apa cu vegetatie specifica. Acest obiectiv a fost creat din ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cat mai completa asupra naturii dobrogene. Patrimoniul muzeului cuprinde avifauna acvatica (pelicani, lebede, rate si gaste salbatice), avifauna terestra (pauni si fazani) si mamifere (mufloni, cerbi lopatari si caprioare), care se regasesc in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si Rezervatia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumente ale naturii si specii rare cu o reprezentare tot mai redusa in stare libera.

img_muzeul_marinei_romane_constanta_2016Muzeul Marinei Romane Constanta

Muzeul Marinei Romane din Constanta este cea mai importanta institutie de acest gen din Romania si adaposteste marturii pretioase ale evolutiei marinei militare si civile din tara noastra. Muzeul Marinei Romane a fost inagurat oficial pe data de 3 august 1969. Colectiile Muzeului nu sunt doar unice, ci si inedite si spectaculoase. Ele inglobeaza noduri marinaresti, ancore – unele dintre ele avand dimensiuni impresionante, timone, arme de toate felurile – de la arme albe confectionate de daci pana la piese de artilerie. Colectia de navomodele ocupa un loc important printre exponatele Muzeului Marinei Romane, cuprinzand 150 de machete ale navelor militare si civile care au alcatuit flota romaneasca de-al lungul istoriei. Muzeul cuprinde si o importanta colectie de uniforme de marina. Prima tinuta oficiala a marinarilor romani dateaza din 1850, an in care a fost introdusa uniforma. Muzeul dedica o colectie speciala personalitatilor care au facut istorie in Marina Romana si care si-au legat numele pentru vesnicie de aceasta. Doar doua exemple ar fi cel al marinarul scriitor, Jean Bart, care in anul 1932 a facut demersuri pentru infiintarea unui muzeul al marinei la Constanta, si cel al ofiterului Dimitrie Stiubei, considerat cel mai mare marinist roman.

img_portul_turistic_tomis_constanta_2016Portul Turistic Tomis Constanta

Portul Turistic Tomis este una dintre locatiile celebre ale orasului Constanta atat pentru turisti, cat si pentru localnici. Indiferent de sezon, zona portului Tomis este alegerea pe care o fac cei care doresc sa admire mare, fie din masina, fie printr-o plimbare lejera. Accesul catre port se face foarte usor prin intermediul unei strazi care coboara pana in “buza” golfului, chiar in zona in care se “odihnesc” yachturile luxoase si ambarcatiunile cu vele. Pe malul apei sunt amenajate numeroase terase si restaurante cochete care servesc preparate pescaresti. Din portul Tomis, chiar din zona teraselor, porneste o sosea ingusta care, mergand pe marginea apei, va conduce catre celebra plaja constanteana Modern. Pe timpul verii, golful din portul Tomis este vizitat adesea de grupuri de delfini, atrasi poate de frumoasa fantana arteziana din mijlocul apei sau chiar de turistii care se plimba linistiti pe mal.

img_statuia_poetului_latin_ovidiu_constanta_2016Statuia poetului latin Ovidiu

Statuia poetului latin Ovidiu a fost executata de sculptorul italian Ettore Ferrie in anul 1887 ca un omagiu adus scriitorului care si-a trait ultimii ani din viata, in exil, la Tomis. Monumentul se inalta semet in Piata Ovidiu, chiar in fata Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie. Statuia a fost dezvelita in luna august a anului 1887 in prezenta personalitatilor locale ale vremii si a reprezentat un eveniment festiv pentru intreg orasul. Initial monumentul era orientat catre nord, insa a fost mutat in pozitia actuala in anul 1921, odata cu inceperea lucrarilor de constructie la Palatul Primariei, actualul Muzeu de Istorie Nationala si Arheologie.

img_mormantul_pictat_din_constanta_2016Mormantul pictat din Constanta

Cercetarile arheologice au demonstrat faptul ca acesta dateaza din secolul al IV-lea, facand parte dintr-o necropola descoperita in anul 1988. Mormantul arata asemenea unui cavou cu peretii din caramida. I se spune mormantul pictat de la fresca zoomorfa, antropomorfa ori fitomorfa de pe peretii sai.

Atunci cand a fost descoperit, arheologii au gasit in interiorul sau sase sicrie din lemn, in patru dintre acestea fiind identificate anumite resturi scheletice aflate intr-un stadiu avansat de degradare. In interiorul sicriilor au fost gasite mai multe vase de sticla si margele, pesemne acestea facand parte dintr-un ritual de inmormantare al acelor vremuri.

img_lacul_siutghiol_constanta_2016Lacul Siutghiol

Avand o lungime de 7,5 km si o latime de 2,5 km, Lacul Siutghiol este o laguna situata in judetul Constanta. Lacul este separat de mare printr-un cordon litoral, pe seama caruia a luat nastere plaja Mamaia.Fostul tarm al marii, in zona caruia s-a instalat lacul, este constituit din depozite de varsta jurasica, cretacica si sarmatiana, reprezentate mai ales prin calcare.

In partea de Lacul Siutghiol vest a lacului, in dreptul localitatii Ovidiu, apare o mica insula formata din depozite de varsta cretacica.In partea de sud a Siutghiolului se afla lacul Tabacaria. Ambele lacuri contin apa dulce, care deverseaza in mare in vecinatatea Institutului de Cercetari Oceanografice, nivelul sau piezometric fiind cu 2.50 m deasupra celui al Marii Negre.

img_pestera_sfantului_andrei_constanta_2016Pestera Sfantului Andrei

Venit in aceste locuri pentru a propovadui cuvantul Domnului, Sfantul Andrei s-a adapostit intr-o pestera din judetul Constanta. In interiorul Pesterii Sfantului Andrei se afla un pat pe care sfantul se odihnea ori de cate ori poposea aici. Asa ca, mii de credinciosi ce ajung in Pestera se aseaza vreme de cateva minute pe acest pat, fiind considerat facator de minuni.

La nici 200 de metri de pestera se observa urmele chiliilor in care se adaposteau cei ce il insoteau pe Sfantul Andrei in drumetiile sale.Citirea Sfintei Liturghii, moliftele Sfantului Vasile cel Mare, dar si inchinaciunea la zecile de icoane adapostite in pestera reprezinta un principal punct de atractie pentru turisti si pentru cei ajunsi aici in dorinta savarsirii unei minuni.Langa pestera Sfantului Andrei au fost ridicate doua biserici, mult mai incapatoare pentru toti cei care le calca pragul. Cu toate acestea, miile de credinciosi prefera sa se adaposteasca vreme de cateva minute in pestera.

img_cetatea_histria_constanta_2016Cetatea Histria

Cetatea greceasca Histria a fost cel mai vechi oras atestat de pe actualul teritoriu al Romaniei. In prezent, ruinele cetatii Histria se afla pe teritoriul administrativ al comunei Istria, in judetul Constanta.

 

 

img_geamia_abdul_medgid_constanta_2016Geamia Abdul Medgid

Geamia Abdul Medgid sau Moscheea Mare, se gaseste in localitatea Medgidia, judetul Constanta. Moscheea a fost construita de Guvernul Otoman in perioada 1859 – 1865, a fost ridicata in cinstea sultanului Abdul Medgud, ce a domnit intre anii 1839-1861. Este o constructie monumentala in stil neoclasic, de forma patrata, specific arhitecturii islamice. Acoperisul de olana pastreaza specificul arhitecturii neoclasice otomane. La intrarea in geamie, deasupra usii se pastreaza un text in limba si scrierea turco – osmana, care aminteste de ctitorul geamiei si emblema MUHRU a Imperiului Otoman. Plafonul este din lemn de cedru, iar coloanele, balconul si balustrada tot din lemn. In interior se afla o colectie muzeala.

img_moscheea_esmahan_sultan_constanta_2016Moscheea Esmahan Sultan

Moscheea Esmahan Sultan reprezinta cel mai vechi lacas de cult musulman din Romania datand din anul 1573. Moscheea Esmahan Sultan a fost construita in stil maur la cererea printesei Esma, fiica sultanului otoman Selim al II-lea, in memoria tatalui sau. Aceasta era sotia marelui vizir Sokollu Pasa, mana dreapta a sultanului si de fapt, conducatorul imperiului. Astazi reprezinta singurul monument medieval ce a ramas in picioare in Mangalia, un monument stingher inconjurat de blocuri si lipit de usa sanatoriului balnear.

img_monumentul_de_la_adamclisi_constanta_2016Monumentul de la Adamclisi

Monumentul de la Adamclisi, cunoscut si sub numele de mausoleul Tropaeum Traiani aminteste o parte din istoria poporului roman. Monumentul de la Adamclisi aminteste de luptele crancene care s-au dat pe acest teritoriu, ce astazi este unul romanesc. In jurul Monumentului putem admira o zona deluroasa destul de frumoasa care este parte integranta in Muntii vechi ai Dobrogei. Mausoleul de la Adamclisi a fost ridicat in anul 109 de Imparatul Traian, drept simbol pentru a celebra victoria din anii 101-102 de la Adamclisi.

img_pestera_limanu_constanta_2016Pestera Limanu

Pestera este situata intre statiunile Mangalia si Vama Veche de pe litoralul romanesc, intr-un peisaj destul de placut, ce atrage an de an mii de turisti. Primele atestari documentare ale pesterii dateaza din anul 1916, din data in care C.M. Ionescu a intrat pentru prima oara pentru a-i descoperi frumusetea. In pestera Limanu pot fi remarcate locurile de refugiu de odinioara, precum si doua altare in care cei ce veneau aici pentru adapost se rugau bunului Dumnezeu.

img_delfinariul_din_constanta_2016Delfinariul din Constanta

An de an, Delfinariul din Constanta incanta privirea a mii de turisti romani sau straini si totul spre bucuria copiilor ce participa la spectacolele organizate aici. In ultima perioada, Delfinariul a fost reamenajat si prevazut cu doua bazine – unul acoperit si unul in aer liber. Sala in care au loc spectacolele are o capacitate de 300 de locuri, iar apa in care fac tumbe delfinii este adusa direct din Marea Neagra.

img_casa_cu_lei_din_constanta_2016Casa cu lei din Constanta

Casa cu lei din Constanta a fost construita la inceputul secolului al XX-lea, de catre un important membru al comunitatii armene, pe actuala strada Titulescu din Constanta. Casa aminteste de casele marilor negustori venetieni, fiind de o somptuozitate deosebita, cu coloanele fatadei inaltate pe soculuri de piatra. Fusul lor are suprafetele cu caneluri si inele plate, in alternanta: capitelele din piatra sunt decorate sub cornisa pe console, cu ove, brau cu frunze de laur, volute, palmete, frunze de acant si cartus, sustinand patru lei, asezati la randul lor pe socluri inalte. Casa cu lei impresioneaza prin arhitectura impunatoare, bine conservata, cu detalii fascinante, reprezentand o atractie turistica de exceptie pentru orasul Constanta.

img_insula_ovidiu_constanta_2016Insula Ovidiu

Situata in mijlocul Lacului Siutghiol, Insula Ovidius este un petic de pamant de care se leaga numeroase legende. Se spune, de exemplu, ca insula este locul in care a compus poetul latin Ovidiu in timpul exilului sau in Tomis, insa acest lucru nu a fost dovedit. In prezent, pe insula se poate ajunge cu vaporasul sau cu salupa. Pe frumoasa insulita este amenajat un complex turistic si un restarant cu accente rustice, unde se servesc in principal preparate din peste. Insula Ovidius este un loc plin de verdeata si liniste care nu trebuie ratat.

img_biserica_sfantul_mina_constanta_2016Biserica Sfantul Mina

Amplasata in frumosul parc Tabacariei, pe malul lacului, Biserica Sfantul Mina este cea mai inalta biserica din lemn din sud-estul Europei, construita in stil maramuresan. Biserica Sfantul Mina este un loc linistit si relaxant.

 

 

 

img_muzeul_de_istorie_si_arheologie_constanta_2016Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta

Muzeul de Istorie din Constanta este cea de-a doua institutie de acest fel din Romania, dupa cea din Bucuresti. Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta se mandreste cu un patrimoniu bogat si o buna reprezentare a istoriei dobrogene din paleolitic pana in prezent. Muzeul de Istorie este amplasat in Piata Ovidiu din centrul istoric al orasului.

 

img_muzeul_de_arta_populara_constanta_2016Muzeul de Arta Populara Constanta

Amenajat intr-o cladire declarata monument de arhitectura, in centrul istoric al orasului Constanta, Muzeul Popular de Arta se mandreste cu o bogata colectie de ceramica, icoane pe lemn si sticla, metal, port popular, scoarte, tesaturi, textile, podoabe.

 

img_moscheea_carol_constanta_2016Moscheea Carol

Situata in centrul vechi al orasului, este o emblema o interculturalitatii dobrogene. Moscheea a fost construita intre anii 1910 si 1912, la initiativa regelui Carol I si a devenit un monument de arhitectura, fiind una dintre cele mai frumoase si mai impunatoare cladiri istorice din oras. Constructia este realizata din beton armat, in stil egipteano-bizantin, cu unele influente arhitecturale romanesti. Este prima cladire de beton armat construita in Romania si a fost ridicata pe locul fostei Geamii Mahmudia care data din 1822. Minaretul, construit in stil maur, are inaltimea de 47 de metri, iar scara interioara numara 140 de trepte pana la locasul muezinului, de unde se anunta ora de rugaciune. Initial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumita Moscheea Mahmud al II-lea. Totusi, in prezent, credinciosii musulmani o numesc “Kral camisi” sau “Geamia Regelui”.

img_biserica_greceasca_metamorphosis_constanta_2016Biserica Greceasca “Metamorphosis”

Este un edificiu religios construit intre anii 1863 si 1865 prin contributia comunitatii grecesti din Constanta si consimtamantul sultanului Abdul Aziz, fiind amplasata in apropierea plajei Modern. Biserica greceasca are o arhitectura foarte frumoasa, unica in Constanta, acest lucru transformand-o intr-un obiectiv turistic care nu trebuie ocolit. Biserica greceasca “Metamorphosis” (“Schimbarea la fata”) are un mic turn in partea dreapta a acoperisului, adaugat in anul 1947, iar scarile si pavimentul au fost lucrate in marmura adusa din Grecia.

img_statuia_lui_eminescu_si_a_veronicai_micle_constanta_2016Statuia lui Eminescu si a Veronicai Micle

Statuia care ii infatiseaza pe Mihai Eminescu si pe Veronica Micle a fost realizata in anul 1930 de catre sculptorul Oscar Han. Constructia statuii s-a decis dupa ce consiliul local a hotarat ca dorinta poetului din celebra poezie “Mai am un singur dor” sa fie indeplinita. Statuia este amplasata pe faleza din zona Cazinoului, aproape de apa marii, exact cum si-a dorit poetul.

 

 

img_muzeul_ion_jalea_constanta_2016Muzeul “Ion Jalea” Constanta

Dedicat artistului constantean Ion Jalea, muzeul este amenajat intr-o cladire construita in perioada interbelica dupa planurile arhitectului C. Pariano, in stil brancovenesc. Muzeul prezinta mai mult de 120 de lucrari in bronz si gips donate de catre Ion Jalea orasului sau natal.

 

img_edificiul_roman_cu_mozaic_constanta_2016Edificiul roman cu mozaic Constanta

Unic în Europa de Est prin dimensiunile sale, edificiul este considerat de experti ca fiind o minune a civilizatiei antice. Descoperit in anul 1959 in vecinatatea Muzeului de Istorie, edificiul dateaza din perioada romano-bizantină, sec III-IV, si reprezenta locul de intalnire al negustorilor, transportatorilor şi edililor din epoca, locul unde se fixau preturile produselor alimentare şi se negociau diverse afaceri. Amenajarile muzeistice adapostesc colectii de marfuri gasite in magaziile edificiului: ancore, lingouri, greutati, amfore cu vopsele si rasini, statuete, colectii de opaite, placaje de marmura, mozaic policrom, capete de pilastru. In fostele magazii sunt expuse monumentele epigrafice descoperite in diferite centre din Dobrogea. Monumentul este structurat pe trei niveluri, cel superior fiind piaţa propriu-zisa, o sala de dimensiuni impresionante (100 m lungime si 20 m latime), cele inferioare fiind amenajate ca spatii de depozitare. Edificiul acoperit se deschidea catre docuri si avea legaturi cu termele si santierul naval din apropiere. Era prevazut cu un sistem de scurgere a apelor pluviale, inca functional. Odata cu decaderea cetatii Tomis, in sec. VI, edificiul nu a mai fost intretinut si s-a degradat. Cu toate acestea, fiind realizat din materiale de bună calitate, pardoseala de mozaic s-a conservat foarte bine.

img_catedrala_sfintii_petru_si_pavel_constanta_2016Catedrala Sfintii Petru si Pavel

Amplasata in zona veche a orasului, aproape de mare, Catedrala a fost construita intre anii 1883-1895 dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Frumoasa pictura murala din interiorul Catedralei poarta semnatura pictorului Demetrescu Mirea. Printre elementele distinctive ale catedralei se remarca fatada mareata si turnul inalt de 35 m. Pictura Catedralei Sfintii Petru si Pavel a fost refacuta in perioada 1959-1961 de catre Gheorghe Popescu si Niculina Delavrancea, frescele fiind redate in stil neo-bizantin, cu o coloratura romaneasca. In parcul ce inconjoara catedrala se afla un complex arheologic care incadreaza elemente ale cetatii Tomis, iar la cativa pasi distanta se afla Muzeul Ion Jalea.

Pentru mai multe detalii si rezervari echipa Remember Travel va sta la dispozitie.

SOLICITARE OFERTA